ARGH! My Valve Index Has Died

3 months ago 35

My adventures in virtual reality have come to a screeching halt.

My Valve Index headset suddenly stopped working (black screen). It might have happened earlier, but I only noticed it today, when making preparations to join up with some other people in VR.

All the other components (base stations, etc.) seem to be fine. I now get a Headset Display Disconnected error when I start up SteamVR, and if I select Reset Headset all the icons show up as per normal. If I select Display VR View I can see SteamVR Home on my flatscreen display, but not in my headset.

I have worked through the online troubleshooting section and nothing fixes it. I get two steady red LED lights on the front on the headset. If I unplug and replug the breakaway cable, sometimes I get the blue LED display back, but when I restart SteamVR it goes back to steady red LEDs. I’ve unplugged and replugged all the cables and nothing fixes it.

Even more irritating is that I have tried and tried to create a system report and attach it to this problem report, but I cannot find the text file it generates in my folders after I save it! I have tried saving the system report to multiple folder locations but when I search for it, it’s gone. Is there some trick to finding this text file on your system?

So I have TWO problems. I am ready to tear my hair out tonight. I’ve been so happy with my Valve Index so far, since I installed it early last year it’s been working flawlessly. Answers to help me fix either problem would be appreciated, thank you! I’ve already submitted a problem report to Steam, but (of course) I can’t attach any system reports! I feel like such a doofus for not even being able to figure that out!

Rig specs attached if that helps. Thanks in advance!

UPDATE Feb. 19th, 10:05 a.m.: Currently digging through the wiki on the Valve Index subreddit on Reddit; I had originally posted my problem there too, but I was informed I should have contacted Steam Support first (which I did), then searched the subreddit for any repeat questions (which I did), search their wiki, and then and only then post. So I deleted my post on Reddit.

I am not getting off to a great start here, folks. I am trying to be zen about this, but you all know how un-zen I can be about things. Some people are unflappable; I am, unfortunately, flappable! 😜 *sigh* Please bear with me while I try to figure out what’s wrong.

There are going to be a few impacts until I can get my Valve Index fixed. The already-long-delayed Season 2 of the Metaverse Newscast project I am working on with my co-producer Carlos Austin will, once again, be delayed, since we record in VR. Sorry!

And, obviously, I won’t be making any in-world visits to any social VR platforms in the near future. However, I will still be writing about them on my blog. And there is certainly no shortage of stories happening out there for me to write about!

Oh, and I finally figured out why I couldn’t find any of the SteamVR System Reports I created; I forgot to double-check in my Windows folder display settings that it was set to “All Files” (I had it set to Image Files only; see image below). D’oh! I’ve already received a response from Steam, and I have in turn responded, attaching the SteamVR System Report they asked for. Fingers crossed!

Liked it? Then please consider supporting Ryan Schultz on Patreon! Even as little as US$1 a month unlocks exclusive patron benefits. Thank you!

Read Entire Article